Kirjoittaja Aihe: Ilmakanavallinen pellettitakka  (Luettu 244 kertaa)

Poissa Myrkky

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1
    • Profiili
Ilmakanavallinen pellettitakka
« : Syyskuu 05, 2018, 10:16:47 »
Advertisement
Terve !
Taloni on neljä kerroksinen (puolittaisia kerroksia) n.140neliöinen korkeahuoneinen omakotitalo, jossa on sähkövastukset betonilattiassa.
Talo lämpiää tällä hetkellä pääasiallisesti yösähköllä, ilmalämpöpumpulla ja Nilan VP18C PILP;llä. Ilmalämpöpumppu sijaitsee olohuone/keittiössä kolmannessa kerroksessa.

Olen hankkimassa ilmakanavalähtöistä pellettitakkaa, jonka saisin sijoitettua PILP;in viereen siten, että pellettitakka puhaltaisi lämpimän ilman suoraan 160mm tuloilmanvaihtokanavistoon, joka lähtee PILP;ltä. Tuloilmanvaihtokanava jakaisi lämmitetyn ilman eri huoneisiin ja eri kerroksiin.

Kysymykseni koskee tuloilmanvaihtokanavan käyttöä pellettitakan tuottaman lämmön jakamiseen:
-   Kestääkö tuo 160mm ilmanvaihtokanava pellettitakan tuottaman kuuman lämmitysilman, kanavan lämmöneristyksestä ei ole tietoa ?
-   Aiheuttaako kuuma lämmitysilma tuloilmakanavistoon kondenssivesi ongelman ?
-   Voiko ilmetä muita mahdollisia ongelmia kanaviston käytössä lämpimän tuloilman jakamisessa ?
-   Miten kestäviä laitteita nuo pellettitakat tänä päivänä ovat, joutaako moinen romukoppaan jo viiden vuoden talvilämmittämisen jälkeen  ?

Kiitos.
J.M - Tampere

Poissa jhelmine

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 18
    • Profiili
Vs: Ilmakanavallinen pellettitakka
« Vastaus #1 : Syyskuu 25, 2018, 10:35:02 »
Tuo kondensoituminen kai on yksinkertaisin asia. Huoneilma lisää lämmitettynä ei kondensoidu. Jos sieltä putken päästä tulee lämpöisempää ilmaa kuin on huoneilma, niin kondensaatiota ei tapahdu. Jos menee pienellä erolla että putkisto pääsee jäähtymään alle huoneenlämpötilan, niin ei se enää lämmitä muita huoneita.

Joku muu varmaan voi laskea paljonko esimerkiksi pitää olla ilman virtausta jos nämä menee vikaa. Lasketaan virtaus, kun 10 kW teholla ilma lämpiää 50 astetta. Ilman ominaislämpökapasiteetti on noin 1 (typen vähän enemmän ja hapen vähän alle, hiilidioksidin selvästi alle, mutta sen osuus toivottavasti pieni). Äkkiseltään näyttäisi tuo teho jaettuna ilman ominaislämpökapasiteetilla ja lämpötilaerolla tekevän 10kW/ (1kJ/K/kg50K) = 0,2 kg/s eli ilman virtaus olisi luokkaa 200 litraa sekunnissa (tuo on sitä lämmittämätöntä, lämmitettynä litrat kasvaa). Kuutio 20 C ilmaa painaa vähän enemmän kuin kilon, mutta riittänee tässä tapauksessa. Tuo tynnyrillinen sekunnissa ehkä aiheuttaa kuuluvaa huminaa 160 mm putkessa :)
1kW teho ja 50C ero tekisi enään sen pari ämpärillisen sekunnissa eli 70 kuutiota tunnissa.
Laatuliekki 20 kW, vuodelta 2006